23 Mart 2009 Pazartesi

Microsoft'tan Gelecek Senaryosu

Sağolsun Microsoft, bize daha iyi bir gelecek sağlamak için hiç durmadan çalışıyor, çalışıyor, çalışıyor. Yine durmamışlar, 2019'da bilgisayar teknolojisinin varacağı yerle ilgili bir çalışma hazırlamışlar. Fotograflar da bu çalışmanın sonuçları. Seyrettiğimiz videodan (büyük ihtimalle saçma sapan bir şekilde ve anlamsız) manalar çıkarıp, gerekli anti-kapitalist mesajları verdikten sonra videoyu da ekleyeceğiz. Şimdiii, distopik gelecek üzerine çekilen bir filmin senaryosunu alıp, bunu çok güzel bir şeymiş gibi anlatan bir film yapın bakalım. İşte karşınızda Microsoft şeysinin, videosunun senaryosu.

Neresinden bakılırsa bakılsın acayip bir dünya ile karşı karşıyayız videoda. Okulda başlayan gelecek senaryomuzda, biri Avustralyalı diğer Hint çocuğumuz aşmış bir video konferansı sayesinde birbirlerini ve kültürlerini tanıyorlar, sonra da bir bakıyoruz bu görüntüyü annelerden biri iş toplantısına gitmek üzere binmiş olduğu uçakta, önündeki bilgisayardan seyredebiliyor. Bir şirkete geçiş yapıyoruz, Minority Report ofislerinde çalışan alabildiğine yalnız bir insan. Yaptığı çalışmaları flashfolder(!) ına ekliyor, kalkıyor ve biz havaalanına geçiş yapıyoruz. Ama ne havaalanı? Bomboş. Sonrasında bir toplantıya dahil oluyoruz, mutlu çalışanlar görüyoruz. Havaalanında anne karşılanıyor, çok mutlu geçen bir iş toplantısı daha. Sonra da, sakallı amcanın evine gidiyoruz. Ama ne ev! Günümüzde de mevcut olan ama henüz Taş Devri'ni yaşayan akıllı evlerin evrimini tamamlamış hali. İçeride görüntü bu iken, evi bir de dışardan görüyoruz. El değmemiş bir ormanın içinde ahşap bir evmiş meğer. Ofis çalışanlarımıza geri dönüyoruz, gökdelenin üzerinde bir botanik bahçe yaratmanın keyfini sürüyorlar. Sonra bir bakıyoruz, bütün şehir bunu yapıyormuş. Videoyu seyretmeden bu kadar spoiler mi olur denilebilir ama asıl sürprizler görsel olduğundan senaryoyu paylaşmakta bir sakınca yok. Şimdi gelelim sorularımıza.

Bu nasıl dünya Microsoft? Patronlarımız inanılmaz doğa şartlarının içinde huzurlu bir hayat sürüyor, tamam. Üst düzey çalışanlar da über ofislerde çalışarak ve aşmış jetlerle dünyayı dolaşarak bu patronlarımızın işlerini hallediyor. Onların çocukları da, aman ne güzel teknoloji sahibi okullarında eğitimini alıyor. Gözümüz yok, okusun çocuklar. Peki ama biz neredeyiz be Microsoft, insanlar nerede? Dünyada hangi havaalanında böyle bir sakinlik görülmüş? Büyük olasılıkla iklim değişikliği nedeniyle içilebilir su kaynakları yok oldu ve dünyanın büyüüük bir bölümü bu yüzden artık yaşamıyor. E, böylece kaynaklar az kişi tarafından paylaşılınca zenginlik ve refah da artmış gördüğümüz kadarıyla. Oralardan kurtarılanlar da, kurtaranlar tarafından yeraltında işçi olarak çalıştırılıyor olsa gerek. Zaten bu teknolojiyi onlara vermeye kalksan ne olacak? Korsanını yapacak, crack peşinde koşturtacak bizi. Ama teknoloji güzel be Micro, devam böyle.


0 comments:

>

En tepeye koşkoşkoş!